DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 13.02.2020 20:19:00 

MORAVSKÉ DĚTI - Holešovský dětský sbor

2016

PROSINEC  2016

Vánoční koncerty

Velmi náročný byl pro všechny zpěváky a zpěvačky měsíc prosinec. Nejprve důkladná příprava a následně série vánočních koncertů od vážné hudby až po tu populární. Bylo toho opravdu hodně, co jsme v jediném měsíci museli zvládnout. Vyvrcholemím celého předvánočního maratonu byl vánoční koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Holešově, který se tradičně koná na svátek svatého Štěpána - 26. prosince. V tento den se holešovskému publiku představují budoucí členové našeho sboru, děti 3. Základní školy Holešov, které zpívají v Plamínku a pravidelně rozšiřují řady Moravskcýh dětí, hlavní sbor - Moravské děti, které zazpívaly koledy i další duchovní skladby a v hledišti se každoročně objevují bývalí členové, kteří si vždy na tento koncert najdou cestu. Děkujeme všem posluchačům za hojnou účast a přejem krásné Vánoce.

fotografie Ludmily Polišenské zde, videoukázka z koncertu zde

 

ČERVENEC  2016

Moravské děti přivezly ZLATO !

Holešovský dětský sbor Moravské děti se vrátil před několika dny  z International  Choral  Celebration  Laurea Mundi Budapest 2016, odkud si dovezl dvě krásné ceny – ZLATO za „VÍTĚZE“ kategorie MUSICA SACRA  a k tomu ještě cenu „CUM  LAUDE“ v  soutěži  GRAND PRIX  Childrens Choirs.

Mezinárodní porota hodnotila opravdu výsledky opravdu na setiny bodů,  a tak jsme měli z umístění velkou radost. Vlastní festival probíhal ve dvou budovách – a to v Budapest Music Centru a v National Bartók Concert Hall – Paláci umění. (Palác umění je nejmodernější instituce,  jedno z unikátních zařízení ve střední Evropě, které získalo cenu v oblasti architektury i technického  zpracování -"FIABCI Prix d'Excellence 2006"). Festivalu se zúčastnily sbory z celkem 18 zemí světa a soutěžili v jednotlivých kategoriích, jejich výkony hodnotila pětičlenná umělecká porota „jury“.

Moravské děti se svou sbormistryní Lenkou Poláškovou a klavíristkou Martinou Mergentalovou podaly skvělý výkon, za který si zaslouží velké poděkování. Zvlášť musíme ale ocenit výkony našich „nejmladších“ zpěvaček, pro které byla tato soutěž vůbec první v jejich působení ve sboru.Zážitek z celého festivalu ale samozřejmě také umocňovalo úžasné prostředí koncertních pódií, která jsou snem spousty zpěváků. Náš úspěch v maďarské metropoli Budapesti je také prezentací nejen sboru, ale i Města Holešova a České republiky.
Děkujeme tímto Městu Holešovu za podporu neziskových organizací a také Moravských dětí.

Jana Slovenčíková


další fotografie zde, fotografie Karolíny Vaclachové zde, fotografie Jany Slovenčíkové zde

BŘEZEN  2016

 

Japonské dny v Holešově

Holešovský dětský pěvecký sbor Moravské děti v letošním roce organizuje festival s názvem Japonské dny v Holešově. První ohlasy na úvodní koncert festivalu a fotografie z koncertu najdete zde.

V neděli 27. března 2016 se konal v rámci festivalu Koncert bez hranic, na kterém účinkovaly tři sbory. Ještě před začátkem samotného koncertu přijal delegaci japonského sboru pan starosta Mgr. Rudolf Seifert - zde

Pak se již sál holešovského zámku zaplnil do posledního místa a vychutnal si nejprve vystoupení našich dětských sborů - Plamínku a  Moravských dětí. Hlavní část koncertu pro posluchače připravil Myojo Gakuen High School Tokio - smíšený pěvecký sbor  žáků a absolventů školy  z Japonska. V sále vyzdobeném stylově japonskými bonsaemi byla cítí neskutečná atmosféra. Během koncertu zazněla mimo jiné i Vltava Bedřicha Smetany, kterou publikum ocenilo potleskem ve stoje. (ukázka zde) Společně si oba starší sbory v závěru zazpívaly Proč bychom se netěšili a Furusato (Domov) a od posluchačů si vysloužily dlouhý potlesk.

Fotografie paní Ludmily Polišenské zde

Pro ty, kteří se nemohli koncertu v Holešově zúčastnit, je připravena ještě jedna možnost shlédnout vystoupení japonských sboristů - tentokrát v úterý 29. března v 19 hodin v sále Střední pedagogické školy v Kroměříži.