DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 13.02.2020 20:19:00 

MORAVSKÉ DĚTI - Holešovský dětský sbor

2009

PROSINEC 2009

Moravské děti obhájily zlato!

        Ve dnech 27. -28.11.2009 se v Praze konal XIX. mezinárodní festival adventní a vánoční  hudby s Cenou Petra Ebena, který již neodmyslitelně patří k pražské předvánoční atmosféře. Na tento festival jsme se, kromě sborů z celého světa, vydali i my, Holešovský dětský sbor Moravské děti, s cílem obhájit zlato z let 1996, 2002 a 2005.

          Boj o zlato nás čekal v kategorii dětské sbory do 16ti let s povinnou skladbou od Petra Ebena. Naše soutěžní vstoupení se konalo v sobotu odpoledne v Národním domě na Smíchově. Po rychlém rozezpívání v šatně a převlečení do koncertních úborů jsme se, značně vystresovaní a nervózní, vydali před porotu s rozhodnutím podat co nejlepší výkon. Jako soutěžní skladby vybrala sbormistryně Lenka Polášková 4 písně – Dona nobis pacem, Šťastné a veselé od Zdeňka Lukáše, Psalmus 8 od Petra Ebena a Deo gratias od Ilji Hurníka. Na pódiu jsme se cítili jako doma a skladby se nám povedly na jedničku. Potlesk v sále a přívětivé výrazy ve tvářích porotců nás utvrdily v tom, že jsme podali vynikající výkon. Jako zasloužený relax jsme si dopřáli procházku podvečerní Prahou a společné zpívání všech zúčastněných sborů při rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí, které bylo zaplněné do posledního místečka.

          Večer jsme se přesunuli do TOP HOTELU Praha, kde při slavnostním večeru probíhalo zakončení festivalu spolu s vyhlášením výsledků. Ve 20.00  se všechny sbory shromáždily v kongresové hale hotelu a přišlo to, na co jsme my všichni, stovky zpěváků a jejich sbormistrů čekali celý den. Při vyhlašování výsledků kategorie před námi, kde i velmi známé sbory byly oceněny jen průměrně, jsme si uvědomili, že letošní mezinárodní porota složená z opravdových hudebních znalců byla extrémně přísná.

A pak to přišlo!

          Vyhlášení bronzových medailí – nic ! Vyhlášení stříbrných medailí – modlili jsme se, ať to nejsme my. A pak se ozvalo : „A zlatá medaile, spolu s Cenou poroty za provedení skladby Psalmus 8 od Petra Ebena, pro Moravské děti z Holešova !!!“ Takové nadšení ten večer sál nezažil. Objímali jsme se, plakali, smáli se a stále tomu nemohli uvěřit. Vždyť konkurence byla tak obrovská, avšak my jsme ji porazili! Po přesunu na hotel jsme všichni ulehli do postelí s pocitem štěstí a dobře odvedené práce a po náročném dni jsme usnuli spánkem vítězů.

          Nutno podotknout, že pro téměř polovinu zpěváků to bylo teprve první soutěžní vystoupení. A všichni to zvládli bravurně. Tohoto úspěchu bychom nedosáhli bez pravidelného a intenzivního zkoušení, ale hlavně bez energického vedení sbormistryně Lenky Poláškové a manažerky Jany Slovenčíkové. Další dík patří klavíristce Martině Mergentálové a houslistovi Zdeňku Svozilovi, kteří nám zařídili mistrný hudební doprovod.

          Díky za všechno, díky všem!                                                                                                                                Lucie Ságnerová

 

 

 
 
 
Vánoční koncert - Moravské děti a hosté
 
V uklidňujících prostorách kostela Nanebevzetí Panny Marie se v sobotu 26. prosince  2009 uskutečnil tradiční Vánoční koncert pěveckého sboru Moravské děti. I tentokrát si na svůj koncert přizval hosty - nejmladší z účinkujících byl  DPS Plamínek ze 3. Základní školy v Holešově, poprvé zazpíval sbor bývalých členů Moravských dětí a závěrečný společný zpěv koled doprovodil Holešovský komorní orchestr. Do posledního místa zaplněný chrám si vyslechl písně a skladby s vánoční tematikou, ale také skladbu Petra Ebena  "Psalmus 8", za jejíž provedení získaly Moravské děti zvláštní ocenění na listopadovém mezinárodním festivalu adventní hudby v Praze.
 
 
 
 
Fotografie z koncertu naleznete v naší fotogalerii
 
 
LISTOPAD 2009
 Moravské děti si zazpívaly v zámeckém sále s Hradišťanem
 
Ve středu 4. listopadu v 19 hodin čekal vyprodaný sál holešovského zámku na známý folklórní soubor Hradišťan. Typický zvuk sekupení, které udávají hlavně cimbál a housle, zazněl  na úvod v několika písních o lásce. Nádherně zhudebnělé texty našich velkých básníků Františka Halase a Jana Skácela pohladily na duši dospělé i děti. Soubor se blýskl také ukázkami z dětských CD Hrajeme si u maminky a Studánko rubínko. Na léto se zavzpomínalo ve stejnojmenné písni a ve skladbě Stále jsou naši mrtví s námi se přihlásil současný podzim a Dušičky. Po té následovalo společné vystoupení Hradišťanu s Moravskými dětmi, které zpívaly pod vedením své sbormistryně Lenky Poláškové. Po první písni s Hradišťanem se Moravské děti představily sólovými skladbami Věneček, Dona nobis  a I Cant Help Falling in Love.  Následovaly společné Voda má a Čas. Za obrovského potlesku se Jiří Pavlica s Lenkou Poláškovou domluvili na závěrečném přídavku, kterým byl známý song Elvise Presleyho I Cant Help v nečekaném podání - Moravské děti zpěv, Hradišťan doprovod. Celý koncert se nesl v příjemné atmosféře, kterou svým kultivovaným a vtipným průvodním slovem vykouzlil Jiří Pavlica.